5 lekcij učenja odnosov

Vaš odnos oz relacija je “neformalna šola”, ki uči, kako delati drug z drugim, medtem ko ste v procesu povezovanja. Učite se z eksperimentiranjem z različnimi metodami, dokler ne boste našli ene, ki je učinkovita. Obstajajo osnovne lekcije, ki vse nas učijo, kako sodelovati v partnerskem razmerju, poslovnem ali ljubezenskem. Med njimi so delitev, potrpežljivost, hvaležnost, sprejemanje in odpuščanje. V času trajanja vašega odnosa se bo večkrat pojavila situacija, ki bo zahtevala, da se teh lekcij naučite v celoti, ter da se jih ponovno učite, če je to potrebno.


 

Delitev

Brez delitve, je partnerstvo jasna zveza dveh lačnih ljudi. Delitev je bistvo timskega dela in partnerstva. Delitev se nanaša na deljenje telesa, čustev, misli, časa, prostora in osebnih stvari in ne na razmejevanje. Deljenje misli povečuje zaupanje, deljenje čustev povečuje empatijo, deljenje časa navezanost in sprejemanje, deljenje telesa ekstazo. O deljenju brivnega aparata… bomo kdaj drugič. Ni potrebno deliti čisto vsega ;).

sharing-is-caring

Potrpežljivost

Potrpežljivost je vrlina uporabna tako v življenju, kot tudi v ljubezni. Vsaka oseba, ki se premika naprej, se razvija in napreduje v skladu s svojo lastno hitrostjo in ritmom. V razmerju  je potrebno spoštovati medsebojno dinamiko, bodisi v fizični, čustveni, intelektualni ali duhovni sferi. Vsiljevanje svojega tempa je lahko neprijetno za parnerja. So pa velik izziv zato pričakovanja. V svetu kjer je izhodišče instant gratifikacija, je potrpežljivost kot božja mast, redkejša od pravljičnih bitij. In ravno odnosi so največkrat njena žrtev saj bi vse radi imeli takoj, zaupanje v odnosu pa je funkcija časa. Zato je v puščavi privid vodnjaka lahko velika skušnjava.

Hvalaležnost

Za vaš odnos je vsekakor najtežja preizkušnja lekcija iz hvaležnosti. Jemanje partnerja kot nekaj samoumevnega pomeni tudi, da ga nikoli ne boste resnično sprejeli. Dokler je partnerstvo na nivoju daj-dam niti ni večjih težav, saj so nas že zgodaj navadili komercialnih osnov, komercialnih interesov. Pa vendar je tukaj predsvem govora o čutnem delu razmerij. Z učenjem lekcije hvaležnosti do partnerja glede vsega, kar je naredil (in kaj ne ;), bo okrepilo medsebojni odnos. Če ste motivirani za izboljšanje svojih odnosov ne skoparite z besedami hvaležnosti za tisto, kar partner naredi za vas. Včasih štejejo zgolj nameni pa vendar je iskrenost osnova na kateri se lahko hvaležnost razvija. Ne sme vam biti težko povedati tako dobrih kot slabih stvari, vendar ne pozabite na taktnost.

Sprejemanje

Sprejemanje pomeni, da cenite lastnosti vašega partnerja in sprejemate njegove napake, kot tudi način na katerega živi in ​​deluje. Vsak odnos ima opravka z razlikami. Osnova za ravnanje s temi razlikami, postavlja osnovno pripravljenost za sprejemanje partnerja takšnega kakršen je. Izziv je sprejemanje tistih stvari, ki vas dražijo, vam nagajajo ali pa ste zaradi njih celo jezni. Odgovor se skriva v preprosti resnici, da vam odnos oz oseba na drugi strani postavlja ogledalo; z razumevanjem in sprejemanjem sebe, svojih želja in zavedanja, pa tudi dejstva da se nihče ne rodi popoln, vsako življenje (predvsem skozi odnose) prinaša priložnost za rast. Vsaka oseba je posameznik sam zase in primarni cilj ni osrečevanje partnerja temveč sebe. Samo skozi lastno srečo lahko srečo podarimo še našemu odnosu oz parnerju. Vsakič ko vas nekaj zmoti in ste pripravljeni reagirati, si predstavljajte, kako bi se počutili, če  bi bila situacija ravno obratna in bi bili vi deležni svoje reakcije. Pa ne sekirajte se preveč če vam ne uspe že prvič. Saj poznate tisti rek: “Lahko je ljubiti cel svet, problem je samo ta kreten zraven mene”. 😀

Odpuščanje

Ko dve osebi tvorita vez na predpostavki, ki temelji na zaupanju, in je to zaupanje enkrat zlomljeno, je potrebno ogromno moči in truda za odpuščanje. Odvisno od resnosti je tudi odločeno kaj  se lahko odpusti in pozabi in kaj se domnevno odpusti pri čemer nezadovoljstvo še vedno tli. V tem primeru je bolje, da se razmerje prekine, saj ste v nasprotnem primeru dober kandidat za sadomazohista. Zaupanje je kot pogodba, zato se spomnite svoje pogodbe in če je zlom zaupanja prevelik, da bi lahko to premagali, je bolje odnos končati. Pogosto je predvsem prizadet vaš ego, ki vam ne pusti “izgubiti” in pri tem niso imuni niti guruji. Uporaba magičnih bitij tukaj ne prinaša pravega pristopa ;), konec koncev lahko ta problem rešite zgolj sami. Prav kultivacija ega je primarna naloga vsakega posameznika, saj se ego rad vrača v subtilnejši obliki, prav takrat ko že mislimo, da smo kakšno reč pri sebi odpravili. Vsi delamo napake in iskrenost do sebe je osnova odpuščanja. To je ena najtežjih lekcij, pa vendar lahko vaš odnos zgolj pridobi.

EGGS

About Maru

Ustanovitelj ubuntu slovenija

Comments are closed.

Post Navigation