Natisnimo triljon € !!

Mario Draghi je dobil fantastično idejo – kvantitaivno lajšanje v višini 1 triljona €. Zastonj kosilo za banke naj bi bilo namenjeno neomejeni (!) kratkoročni likvidnosti za odkup CDO bančnih terjatev (ki niso vredne počenega centa) najmanj do leta 2016. Strah pred deflacijo in deflacijsko zadušitvijo (spomnimo obrestna mera je negativna) bomo sedaj reševali z hiperinflacijo. Sedaj je tudi evropa po nalogu finančne elite začela tekmo razvrednotenja valute, saj se evro ne sme preveč omakniti od dolarja, ki je ravno zaradi istih ukrepov čisto izgubil vrednost. Ta sredstva ne bodo šla v realno ekonomijo, nova delovna mesta in razvoj. Gre za odkup t.i. CDO (“collaterized debt obligation”, dolg na kreditnih karticah, hipotekah in avtomobilskih kreditih) investicijskih paketov, ki jih banke sestavijo iz t.i. ABS (“asset backed securities”, torej z sredstvi krit/zavarovan dolg) ki jih spakirajo v priročne AAA investicijske pakete z mašnico – CDO. Te seveda banke potem preprodajajo naprej. Ker je v teh časih večina tega dolga neplačanega, poleg tega je precejšen del teh ABS induciran, da bi pospešili kroženje in ustvarjanje denarja skozi dolg, je večina CDO paketov ničvrednih. Denar gre torej v banke, z namenom popravljanja bančnih bilanc, nastali dolg pa se bo kolektiviziral – odplačali ga bodo ljudje Evrope. Ker si ljudje težko predstavljajo koliko denarja … eeee dolga je to, naj povemo, da je 1 triljon 1000 miljard, kar je 1000 000 miljonov oz 1000 000 000 000 €. Za primerjavo – 6 miljard bi nas recimo stala pot na mars in nazaj in bi imeli nekaj od tega.

Update: Ravno včeraj je bilo sporočeno, da je industrijska produkcija v Evropi padla za 1.1%, pa vendar delnice rastejo… pri tem pa je ECB pametno ugotovila, da je ravno posojanje podjetjem in gospodinjstvom ključna slabost. Hm… Torej je ECB slepa, slaboumna ali čisto preprosto kriminalna združba. Slepa ali slaboumna glede definicije “slabosti” (posojanje ni tak problem, zapravljanje pa je), kriminalna pa ker s tem države in s tem ljudi potisnejo v še veliko globje zadolževanje. To zgolj govori o strahu ECB (pa tudi FED-a), da so dolgovi bank tako kolosalni, da bi zagotovo sesuli cel svet. In namesto, da bi ukrepali, vladajoča elita raje poskuša popravljati stvari z vse bolj paradoksalnimi ukrepi, saj se nihče noče sprememb dotakniti niti z miljon km dolgo palico. Ja cona udobja je očitno res visoka.

Ta finančna norost vam bo požrla prihranke, podražila cene storitev in produktov, predvsem pa hrane. To je game over! To je vojna proti človeštvu, sedaj je čas da se tej norosti upremo in enkrat za zmeraj opravimo s konceptom služenja sebi.

Reuters
Bloomberg
Esm

About Maru

Ustanovitelj ubuntu slovenija

Comments are closed.

Post Navigation